“Wanneer mag of moet ik snoeien”, is een van de meest gestelde vragen. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.

 

Hoofdregels snoeien

Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels. Voordat er gesnoeid wordt moet er eerst goed gekeken worden welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in balans blijven. Oude takken van heesters kunt u het beste zo diep mogelijk terug knippen. Het beste is te snoeien net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open. Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen. Niet snoeien tijdens vorst.

 

Snoeien vóór de jaarwisseling

Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoeien vóór de jaarwisseling is daarom noodzakelijk. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit. 

 

Snoeien in de winter

In de winter is van de bladverliezende bomen en heesters de structuur van de takken goed te zien. Als een oude struik met een lelijke vorm een keer flink teruggesnoeid wordt, knapt hij daar behoorlijk van op. Als er helemaal geen eer meer aan te behalen is kunnen de heesters nog tot op de grond toe terug geknipt worden. Dit is verjongings snoei. Het nadeel is wel dat er bij de voorjaarsbloeiers het eerstvolgende voorjaar geen bloemen te zien zijn. De najaars bloeiers kunnen gesnoeid worden net voordat het jonge blad weer uitloopt.

Snoeien in het voorjaar

Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. De vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaars bloeiers. Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze vóór de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat ingevroren takken onherstelbaar beschadigd zijn. Als je vindt dat de struik er in de winter lelijk uitziet dan kan hij wel wat gefatsoeneerd worden. Met het echte snoeien is het echter beter om te wachten tot het voorjaar.

 

Snoeien na de bloei

De heesters die in het voorjaar bloeien worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloeit is hiervan de laatste. Als deze voorjaarsbloeiers in het najaar of winter worden gesnoeid zullen er het volgende voorjaar geen bloemen aan zitten omdat de knoppen afgeknipt zijn. De reden dat voorjaarsbloeiers meteen na de bloei gesnoeid moeten worden ligt dus voor de hand. Kom je in de herfst tot de ontdekking dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er wel slordig uitziet kunnen er best nog wel wat takken afgeknipt worden.

 

Snoeien van hagen en vorm snoei

Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden. Haagplanten zoals Taxus, Buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep terug geknipt worden zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet!!

Kunnen we u helpen?

 

vroegop-hoveniers